Deur Griet Swanepoel
Bestanddele
- 250 ml korente
- 250 ml sultanas
- 250 ml pitlose rosyne
- 125 ml dadels
- 50 ml versuikerde lemoenskil
(Gooi bogenoemde bestanddele in ʼn bak en laat oornag week in 125 ml brandewyn)
- 250 ml karamelsuiker
- 175 ml water
- 125 ml glanskersies
- 125 ml gekapte neute
- 500 ml koekmeel (sif drie keer)
- 2 groot eiers (of 4 kleintjies)
- 5 ml gliserien
- 2 ml sout
- 125 g botter /bakmargarien
- 5 ml koeksoda
- 5 ml bakpoeier
- 5 ml vanieljegeursel
- 5 ml amandelgeursel (opsioneel)
- 100 ml brandewyn vir die mengsel (daarna elke week wat die koek staan nog 100ml brandewyn)
Metode
- Smelt die botter in ʼn kastrol oor lae hitte. Gooi die geweekte vrugte, suiker, koeksoda en water by en kook vir 20 minute.
- Laat staan die gekookte vrugte oornag.
- Volgende dag: Gooi die kersies en neute by die mengsel.
- Klits die eiers baie goed en voeg by. Voeg die gliserien by.
- Gooi nou die meel, sout, bakpoeier, 100ml brandewyn, vanieljegeursel en amandelgeursel by.
Berei die pan voor as volg:
- Smeer eers die pan, sny drie lae waspapier vir die binnekant van die pan en smeer weer goed met margarien.
- Neem nou koerantpapier en maak drie lae vir die buitekant rondom die pan en om onder die pan te sit.
- Die oond word gestel op 160-170⁰ Bak die koek vir 3 ure tot die toetspen skoon uitkom.
- Koel goed af draai toe in foelie en kleefplastiek en maak elke week oop en bedruip met brandewyn.
Versier dan wanneer jy die koek wil bedien:
- Bedek die koek met warm appelkooskonfyt en marsepeinversiersuiker wat jy uitrol in mielieblom en laat ʼn paar dae staan.
- Bedek met die gekoopte Pettenice (fondant) versiersuiker wat jy uitrol op gesifte versiersuiker. Versier met Kersfeeslint.
Nou is jy is reg vir Kersfees!