Resep
(deur Annamie Stander, GK Musina)
My resepte is sonder fieterjasies, geen geweek, gewag of geskil nie.
- Soos ek onthou, weeg kilogram vir kilogram, met ander woorde een kilogram tamaties vir een kilogram suiker.
- Was en sny die tamaties se koppe af, gooi dit in die Twista en gee dit ’n paar draaie, net om dit te breek, nie te verpulp nie.
- Gooi nou laag vir laag al om die beurt met die suiker in ’n swaarboomkastrol, wat jy wel so ’n veeg olyfolie op die bodem gegee het.
- Ek het gemmer in ’n sakkie toegeknoop en laat saamkook, seker so ’n vinger gemmer, dan haal ’n mens dit mos agterna uit (en eet lekker alleen daaraan in die kombuis!)
- Kook teen middelmatige hitte vir so ’n uur, voeg dan die sap van een suurlemoen by en prut vir nog so ’n uur of tot die konsistensie reg lyk.
- Skep kort-kort die skuim wat bo-op vorm af. As dit onweer is, sal jy waarskynlik môre verder moet kook.
- Laat die konfyt afkoel en kyk hoe dit vir jou lyk. As jy te lank of te vinnig kook, word die konfyt donker.
- As jy tevrede is, bottel in gesteriliseerde bottels en bedek konfyt met ’n brandewyngeweekte papiertjie, gesny in die vorm van die bottel se deksel.
- Skroef, toe, plak jou eie plakkertjie op en siedaar!